اندیشه

فرمان امام (ره) و جهاد رزمندگان ناجی سوسنگرد شد

حضور میدانی و نقش ارزنده و محوری حضرت آیت‌الله خامنه ای در این عملیات پیروزمندانه که در آن زمان نماینده وقت امام در شورای عالی دفاع بودند، همراه با شجاعت و شهامت مصطفی چمران زمینه خَلق حماسه شگفت‌آور آزادی سوسنگرد در شرایط بسیار سخت و غیرقابل باور را فراهم کرد و تیرخلاصی به صدام معدوم وارد آورد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ندای رسا، حماسه بزرگ آزادسازی سوسنگرد از جمله نقاط درخشان ، تاریخی و الهام‌بخش دوران پرفراز و نشیب دفاع مقدس است که با اراده راسخ رزمندگان اسلام و هوشمندی امام خمینی(ره) به ثمر نشست و درس ایستادگی و پایداری را به مردمان این دیار کهن یادآوری کرد.

یکی از بیشترین مقاومت ها در جریان تهاجم نیروهای بعثی عراق در منطقه سوسنگرد شکل گرفت و پس از درگیری ‌های شجاعانه خرمشهر، شدیدترین نبردها در این جبهه بود.

در زمان جنگ تحمیلی ارتش متجاوز بعثی عراق سه بار برای تصرف سوسنگرد تلاش کرد که با مقاومت شدید مدافعان و مردم مواجه شد ولی در حمله سوم، شهر در محاصره ارتش عراق قرار گرفت.

با حمله سراسری عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، نیروهای تیپ ۳ زرهی لشکر ۹۲ اهواز، مستقر در پاسگاه صفریه و سوبله نتوانستند حملات دشمن را دفع کنند و به ناچار عقب نشینی کردند.

لشکر ۹ مکانیزه عراق کم کم به محور سابله، تنگه چذابه و ارتفاعات الله اکبر رسید. نیروهای عراقی‌ توانستند در یک پیشروی سریع روی رودخانه کرخه و رمیم پل شناور نصب کنند و متعاقب آن بستان به طور کامل سقوط کرد و نیروهای متجاوز عراقی از شمال و غرب وارد این شهر شدند.

آن‌ها با پیشروی در محور بستان – سوسنگرد این شهر را از سمت غرب مورد تهدید جدی قرار دادند.

علاوه بر این عراقی‌ها در جنوب کرخه و از چند محور از جمله کوشک، طلاییه و جفیر وارد خاک ایران شده و در این محور به سمت شمال پیشروی کرده و به کرانه جنوبی کرخه کور رسیدند و متعاقب آن سوسنگرد در معرض سقوط قرار گرفت.

در آن روزهای سخت و نفسگیر که نیروهای خودی از انسجام و هماهنگی لازم برخوردار نبودند اهالی بومی منطقه با خلق حماسه های ماندگار، صفحه جدیدی از مقاومت و پایداری ملت ایران گشودند و توانستند دشمن را که در رویای تصرف یک هفته ای خوزستان بود ناکام بگذارند.

اهمیت سوق الجیشی سوسنگرد

نیروهای مهاجم بعثی عراق از همان ابتدای جنگ قصد تصرف بخش‌هایی از خاک ایران اسلامی و خیال خام رسیدن به تهران را داشتند و با تمام قوا از چند جبهه خاک مقدس ایران اسلامی و شهرها و روستاهای مرزی را زیر آتش شدید قرار دادند.

دشمن بعثی مهر ۱۳۵۹ قصد اشغال سوسنگرد در ۵۰کیلومتری شمال غرب اهواز را داشت تا از محور سوسنگرد – حمیدیه ، اهواز را به تصرف خود درآورد اما مقاومت نیروهای خودی  و بومی باعث شد تا تلاش آن ها بی‌نتیجه بماند.

٢٣ آبان همان سال بود که درگیری‌ها در دهلاویه در غرب سوسنگرد اوج گرفت و تعدادی از مدافعان شهر که در دهلاویه بودند به شهادت رسیدند و برخی دیگر به طرف سوسنگرد عقب نشینی کردند و محاصره این شهر ادامه داشت تا اینکه در ٢٦ آبان، یک روز پس از اینکه امام خمینی(ره) فرمودند  “تا فردا باید سوسنگرد آزاد شود” رزمندگان اسلام با اراده ای پولادین و عزمی راسخ در مدت سه روز با خلق حماسه ای بی نظیر و رشادت های به یادماندنی حلقه تنگ محاصره دشمن را شکستند.

اشغال سوسنگرد

در ششم  مهرماه سال ۱۳۵۹ نیروهای عراقی بعد از شکستن مقاومت پاسداران و نیروهای ژاندارمری، شهر سوسنگرد را اشغال کردند، ولی پس از گذشت چهار روز، یعنی در ۱۰ مهرماه، سپاه موفق شد با کمک نیروهای محلی به فرماندهی “علی غیوراصلی” شهر سوسنگرد را از حصر نیروهای عراقی خارج و آزاد کند اما نیروهای عراقی بعد از گذشت مدتی، یعنی در ۲۱مهرماه شهر بستان را تصرف کردند و در ۲۴آبان ماه سوسنگرد را بار دیگرمحاصره  کرده و وارد این شهر شدند.

این در حالی بود که بیش از ۳۰۰ نفر از نیروهای ایرانیِ مدافع شهرتوانستند با استقامت بی نظیر و حماسی در برابر عراقی‌ها مانع سقوط شهر سوسنگرد شوند.

نقش مقام معظم رهبری در عملیات آزاد سازی سوسنگرد

حضور میدانی و نقش ارزنده و محوری حضرت آیت‌الله خامنه ای در این عملیات پیروزمندانه که در آن زمان نماینده وقت امام در شورای عالی دفاع بودند، همراه با شجاعت و شهامت مصطفی چمران زمینه خَلق حماسه شگفت‌آور آزادی سوسنگرد در شرایط بسیار سخت و غیرقابل باور را فراهم کرد و تیرخلاصی به صدام معدوم وارد آورد.

براساس اسناد مکتوب هشت سال دفاع مقدس ۲۶ آبان ۱۳۵۹ عملیات آزاد سازی سوسنگرد قرار بود با مشارکت سپاه و تیپ ۲ لشکر ۹۲ زرهی خوزستان و نیروهای ستاد جنگ‌های نامنظم انجام شود.

همه هماهنگی‌ها برای انجام عملیات و نجات مدافعان از سوی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و شهید چمران انجام گرفته بود و قرار بود فردا صبح نیروی اصلی عملیات که همان تیپ ۲ زرهی ۹۲ بود حمله خود را به سوسنگرد آغاز کند اما حوالی ساعت ۱۲ شب فرمانده لشکر ۹۲ زرهی امیر سرتیپ غلامرضا قاسمی‌نو در تماس تلفنی با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اظهار داشت که فرمانده نیروی زمینی ارتش تیمسار ظهیرنژاد گفته است که تیپ ۲ نباید در عملیات شرکت کند وچون احتمال انهدام تیپ وجود دارد به دستور بنی‌صدر باید از شرکت در این عملیات خودداری کند.

با این دستورعملاً عملیات لغو می‌شد و سوسنگرد نیز سقوط می‌کرد و تمام مدافعان به شهادت می‌رسیدند.

بلافاصله آیت الله خامنه ای در تماس تلفنی این مساله را با حضرت امام(ره) در میان می‌گذارند و امام هم فرمودند تیپ ۲ باید شرکت کند و نیازی به اجازه بنی‌صدر نیست آیت الله خامنه ای هم فوراً نامه‌ای به فرماندهی لشکر۲ زرهی می‌نویسند که تیپ باید در عملیات شرکت کند و هرکس از این دستور سرپیچی کند مسئول است، شهید چمران نیز در زیر نامه متنی را اضافه می‌کند با این مضمون که اگر تیپ فردا عمل نکند ۵۰۰ نفر از مدافعان فردا به شهادت می‌رسند و اگر من زنده باشم با مسئول متخلف برخورد خواهم کرد.

از آن طرف فرماندهی لشکر ۹۲ زرهی اهواز تیپ را در حالت آماده‌باش قرار می‌دهد و فردا صبح عملیات به فرماندهی شهید چمران و امیر قاسمی‌نو در ۲۶ آبان آغاز می‌شود و با حمایت بالگردهای توپدار کبری و آتش پرحجم جنگنده بمب افکن های نیروی هوایی محاصره سوسنگرد شکسته می‌شود. با این پیروزی ، اهواز برای همیشه از خطر سقوط نجات یافت.

در این عملیات حضور مردم به خصوص مردم عرب منطقه در مقاومت در برابر دشمن چشمگیر بود و آنها همانند مردم خرمشهر و آبادان مانند سدی محکم در مقابل دشمن قرار گرفتند.

نقش تاثیرگذار نیروی هوایی در آزادسازی سوسنگرد۲۴ خلبان نیروی هوایی در عملیات آزادسازی سوسنگرد شرکت داشتند که از این تعداد ۶ نفر از آنها به شهادت رسیدند.

دراین عملیات خلبانان اف ۱۴و اف پنج مواضع ، استحکامات و خطوط پشتیبانی نیروهای عراقی را بمباران کردند. در جریان این عملیات، شهید چمران به عنوان یکی از فرماندهان در عملیات آزادسازی سوسنگرد که در خط مقدم حضور داشت، به شدت از ناحیه پا مجروح شد و برای مداوا به تهران منتقل شد.

آزاد سازی سوسنگرد شهر حماسه و خون و شهادت زمینه ساز عملیات غرورآفرین طریق القدس در آذرماه ۱۳۶۰ بود و رزمندگان اسلام با آزادسازی بستان و ۷۰روستای منطقه ، برای نخستین بار به مرزهای بین المللی رسیدند و شکاف عمیقی در خطوط دفاعی دشمن ایجاد کردند.

مشاهده بیشتر

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا