عقل و تاثیر آن در زندگی اجتماعی
حجت الاسلام مسعود ریاحی، خطیب حسینی در مراسم سوگواری حسینی در منطقه کمپلو اهواز که از شبکه جهانی الاهواز پخش شد به تشریح جایگاه عقل در آفرینش انسان پرداخت.

به گزارش ندای رسا، حجت الاسلام مسعود ریاحی، خطیب حسینی در مراسم سوگواری حسینی در منطقه کمپلو اهواز که از شبکه جهانی الاهواز پخش شد به تشریح جایگاه عقل در آفرینش انسان پرداخت.
تنها راه تشخیص خیر و خوبی از شر وبدی عقل است، عقل راه درست را از نادرست به ما نشان می دهد، حق و باطل را از یکدیگر جدا می کند و راه صحیح را به ما نشان می دهد.در مقابل عقلانیت و تفکر عاقلانه، جنون و سفاهت قرار دادر، راه تشخیص حق از باطل و انسان نادان از دانا، عقل است.اینکه انسان کدام راه را انتخاب کند، بحث دیگری است، بحث تعقل و بهره گیری از نعمت عقل و حق انتخاب و یا سلایق انسان ها در انتخاب های خود بحث های جداگانه ای دارد.بها و ارزش انسان و نفس وی از جانب خداوند، بهشت تعین شده است، خداوند این بها را مشخص ساخته است و از انسان می خواهد تا قدر و غایت خلقت خود را بشناسد. اسلام بيش از همه اديان براى عقل اهميت قائل است و آن را اساس دين معرفى می کند و نبودش را موجب محرومیت از تكليف می داند. تمام فقها و كارشناسان اسلامى در اين اصل اتفاق نظر دارند كه كليات اصول عقايد بايستى به استدلال عقلى مستند باشد. آيات قرآن نیز در موارد متعدد دستور به تفكر و تدبر مى دهند و حتی از زبان جهنمیان می فرماید: اگر حقيقت را شنیده و تعقل مى كرديم از معذبين نبوديم.
بنابر این، عقل یکی از دو رسول پروردگار است و دین بدون عقل، معنایی ندارد و هیچ آیه قرآن با مسلمات عقلی منافاتی ندارد، اگر روایتی با مسلمات عقلی منافات داشته و هیچ راه توجیهی نیز برای آن وجود نداشت، رد میشود.قرآن کریم جایگاه بسیار رفیع و بلندی برای عقل به ویژه در حوزه خداشناسی و انسان شناسی و قرآن شناسی قایل است و از آن طرف عقل و خرد آدمی را قرآن دارای قلمرو مشخص می داند که بسیاری از اخبار و مسایل و پدیدهها را نمی تواند درک کند.