ایران و نگاه به شرق آسیا
ندای رسا – حسن هانی زاده :
سفر ایت الله دکتر ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به دو کشور پاکستان و سریلانکا از وجود اراده جدی نزد دولت سیزدهم برای تقویت همکاری با کشورهای شرق اسیا حکایت دارد.
پاکستان نخستین منزلگاه سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران بود به اعتبار اینکه پاکستان محوری ترین کشورهای همسایه شرقی ایران تلقی می شود ومناسبات تهران – اسلام اباد می تواند به شکل گیری یک بلوک اقتصادی در شرق وغرب اسیا منجر شود.
پاکستان عمق استراتژیک فرهنگی ،اقتصادی ،سیاسی و امنیتی ایران بشمار می رود ومناسبات دو کشور در طول چند دهه گذشته هرگز تحت تاثیر فضا سازی های خارجی قرار نگرفت.
مهم ترین مولفه ای که به عنوان قوی ترین حلقه ارتباطی دو کشور تلقی می شود اشتراکات فرهنگی است زیرا عشق ملت پاکستان به ادبیات کهن فارسی زیر بنای مهم مناسبات سیاسی واقتصادی دو کشور را تشکیل می دهد.
تاثیر پذیری شاعران پارسی گوی پاکستانی از ادبیات فارسی ،بسترهای لازم را برای تقویت همکاری های حوزه های مختلف بین تهران واسلام اباد را فراهم ساخته است.
سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به پاکستان از این جهت حائز اهمیت است که مرز 900 کیلومتری مشترک میان دو کشوراخیرا عرصه تاخت وتاز جریان های تروریستی قرار گرفته که ادامه این شرایط مناسبات سیاسی ایران وپاکستان را تحت تاثیر قرار می دهد.
لذا در جریان این سفر موضوع کنترل مرزها برای جلو گیری از حضور جریان های تروریستی به دقت مورد بحث رئیس جمهوری اسلامی با مقامات نظامی وامنیتی قرار گرفت.
مقامات هر دو کشوراعتقاد دارند که طرف های خارجی در تقویت جریان های تروریستی برای بر هم زدن ثبات وامنیت مرزهای دو کشور دخالت دارند.
درجریان سفر دکتر ابراهیم رئیسی به پاکستان تشکیل کمیته نظامی و امنیتی مشترک برای تبادل اطلاعات در خصوص گروهک های تروریستی در منطقه مورد موافقت طرفین قرار گرفت.
موضوع دیگری که در مدار بحث قرار گرفت تکمیل پروژه خط گاز ایران به پاکستان و سپس هند بود که این پروژه فرا ملی می تواند محور تعاملات وهمکاری های بین قاره ای قرار گیرد.
به دلیل پذیرش بالای بازار های پاکستان از کالاهای ایران موافقت شد تا حجم مبادلات تجاری بین تهران واسلام اباد به سقف سالانه 10 میلیارد بالغ شود که تحقق چنین امری نیازمند همکاری های دو کشور در حوزه های سیاسی وامنیتی است.
از دیگر موضوعاتی که در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به پاکستان مورد توجه قرار گرفت موضوع تقویت وحدت بین مذاهب زیر مجموعه اسلامی در پاکستان بود زیرا تشدید اختلافات بین جریان ها وطوایف مذهبی انعکاس منفی بر مناسبات دو کشور باقی می گذارد که باید بر مقوله وحدت اسلامی تاکید بیشتری شود.
لذا این سفر بنا به اعتبارات سیاسی ،امنیتی و اقتصادی یک سفر راهبردی موفقیت امیزی تلقی می شود که در تقویت مناسبات شرق وغرب اسیا موثر خواهد بود.
دومین منزلگاه سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به کشورهای شرق اسیا کشور سریلانکا بود که این کشور به لحاظ حجم سرمایه گذاری های ایران در حوزه فناوری های بالادستی سد سازی ونیروگاهی حائز اهمیت است.
در این سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران پروژه بزرگ” اوما اویا” ر ا که یک پروژه چند منظوره وترکیبی است ونماد توان فناوری ایران در حوزه فنی صنعتی تلقی می شود ،مورد بهره بر داری قرار داد.
هزینه این پروژه بزرگ نیروگاهی 500 میلیون دلار است که توسط دولت سریلانکا تامین شده ویکی از بزرگترین پروژه های نیروگاهی وسد سازی ایران در خارج شناخته می شود.
از انجائی که کشور سریلانکا محل رقابت کشورهای هند ،چین وامریکا است لذا حضور ایران در همکاری فنی وصنعتی فضای جدیدی در حضور مقتدرانه ایران در این کشور مهم ایجاد خواهد کرد.
تقویت همکاری های سیاسی وفناوری بین ایران وسریلانکا ونیاز شدید این کشور به فناوری های ایران در حوزه انرژی و صنعتی وسد سازی جایگاه جمهوری اسلامی را در کشورهای شرق اسیا ارتقاء خواهد داد